;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavaonice. Ukoliko nastavite korištenje prodavaonice, Vi prihvaćate uvijete korištenja. Više informacija

Vertikalne pločice - trend koji osvaja svijet

16. 08. 2023.

Vertikalne pločice - trend koji osvaja svijet

Da li  i vi razmišljate o postavljanju  vertikalnih  pločica?

 

Bez obzira da li vas zanima ovaj najnoviji trend ili tražite inspiraciju za specifični dizajn ideje kako biste transformirali svoj dom, u ovom blogu predstavit ćemo vam sve što trebate znati o vertikalnim pločicama na dohvat ruke, ili kako kažemo….. na klik prsta…..

 

Kakve su to vertikalne pločice?

 

U osnovi, vertikalna pločica je zidna pločica koja je postavljena uspravno umjesto u uobičajenom horizontalnom položaju. Vertikalna pločica je sasvim obična pločica koja je postavljena uspravno, radi izazivanja nešto drugačijeg vizualnog efekta. Kakav utjecaj ovaj način postavljanja keramičkih pločica ima na prostor, možemo vidjeti u nastavku teksta.

Trend postavljanja pločica vertikalno, je nastao kao inovativna reinterpretacija klasičnih metro pločica. Postavljanje metro pločica uspravno ne samo da uvodi novu dimenziju u klasičan izgled, već i usmjerava pogled prema gore, stvarajući iluziju viših stropova.

Svaki geometrijski oblik može funkcionirati u vertikalnom rasporedu. Kada se pločica postavi uspravno, smatra se vertikalnom pločicom - bez obzira na njezin oblik.

 

Zanimljivost: Vertikalne pravokutne  pločice koje nisu poredane često se nazivaju vertikalnim mrežama pločica.

 

Vertikalno ili horizontalno postavljanje pločica: Koje vi preferirate?

 

U teoriji, izbor između vertikalnog i horizontalnog postavljanja pločica zavisi od estetike koju želite postići. Vertikalno postavljanje pločica privlači pogled prema gore i vizualno produžava prostor. To čini vertikalne pločice izvanrednim izborom za isticanje točke fokusa ili stvaranje iluzije visine u prostoriji. Sa druge strane, horizontalne pločice imaju sposobnost da vizualno prošire prostor.

Ako želite da nizak zid djeluje više, možete se odlučiti za vertikalni raspored. Ako želite da proširite manji prostor, horizontalni raspored bi mogao pomoći.

Još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir je kreativnost. Horizontalne pločice se možda više uklapaju u tradicionalan ili klasičan izgled. Međutim, ako želite nešto jedinstveno, vertikalne pločice su popularne u suvremenom dekoru i imaju sposobnost da se uklope sa stilovima kao što su minimalizam i boho, pružajući poseban šarm.

 

 

Usklađivanje vertikalnih i horizontalnih pločica

 

Ipak, prije nego što se odlučite za isključivo vertikalno ili horizontalno postavljanje pločica, važno je napomenuti da nigdje ne piše, niti je obavezno da pločice moraju biti postavljene samo horizontalno ili samo vertikalno, budite kreativni,probudite maštu u sebi!

Ponekad je kombinacija vertikalnih i horizontalnih pločica upravo ono što prostoru treba. Nekoliko popularnih uzoraka pločica sljedi ovu filozofiju. Na primjer, uzorak pločica u "trčećoj varijanti" ukrašava površine postavljanjem metro pločica i vertikalno i horizontalno, stvarajući zanimljive oblike slova"L". Još jedna popularna tehnika uključuje isticanje vertikalnih tuš pločica - često se kombinira sa vertikalnom trakom mozaik pločica ( vertikalno postavljenih) većih horizontalnih pločica. (Više o ovoj ideji za dizajn kasnije.)

 

 

Koji su najpopularniji šabloni i dizajni sa vertikalnim pločicama?

 

Pokušat ćemo  vam predočiti neke od najpopularnijih svjetskih trendova u dizajnu interijera, no, moramo napomenuti da su ovo samo neki od šablona i varijacija. Mogućnosti su zaista neograničene, i sve zavisi od vaše mašte i kreativnosti. Nadamo se da će te u ovom tekstu pronaći nešto što će vas inspirirati, i možda baš netko od vas uspostavi novi trend u postavljanju vertikalnih pločica. Pa da počnemo...

 

Vertikalne metro pločice: Simfonija za oči

 

Metro pločice oživljavaju u novim dimenzijama kada su postavljene vertikalno, predstavljajući inovativan obrt klasičnog dizajna. Imajte na umu da vertikalna pločica metro ima razmak, dok vertikalno naslagana metro pločica (ili vertikalno naslagana pločica) nema. Dakle, možda ćete vidjeti i vertikalnu pločicu metro koja se naziva „vertikalna offset pločica“. Uobičajeni šablon od cigle/metro je jednostavno okrenut za 90 stupnjeva da bi se postigao ovaj izgled.

Ili vam se možda više sviđa stil postavljanja metro pločica u obliku riblje kosti? Izgleda fantastično zar ne? Možda su upravo ovakve pločice ono što vam treba kako biste istaknuli šarm svog doma!

Elegancija vertikalnog slaganja (takođe poznata kao vertikalna mreža pločica)

 

Kod ovog načina slaganja pločica dobije se jedinstveni estetski prikaz. Razlikovanje ova dva obrasca je jednostavno - vertikalni raspored se odvaja od neujednačenog rasporeda karakterističnog za vertikalne pločice sa razmakom. Razumijevanje ove razlike i pravilno korištenje terminologije je ključno, kako bi se uspješno prenjela vaša dizajnerska vizija majstorima i instalaterima.

Dilema kada usvojiti raspored sa razmakom ili uredan raspored sa vertikalnim pločicama, zavisi od suptilnog balansa. Vertikalne pločice sa razmakom zadržavaju više klasični izgled metro pločica, dok raspored sa razmakom dodaje element igre. S druge strane, vertikalni raspored čini harmoničan raspored koji unosi red u vaš prostor.

 

 

Vertikalne pločice u dizajnu ograde

 

Međutim, sve vertikalne pločice se ne ograničavaju na pravokutni oblik. Sljedeća dizajnerska ideja proizlazi iz heksagonalnih pločica. Kada se izdužene heksagonalne pločice postave vertikalno, rezultat podsjeća na ikoničnu ogradu u obliku konjičkih šiljaka - posebno ako se koriste bijele pločice. Vertikalna ograda od heksagonalnih pločica stvara nostalgičan, ali zabavan izgled koji ostavlja prilično snažan utisak.

Vertikalne valovite pločice

 

Vertikalne pločice često koriste prave linije, ali to ne mora biti slučaj. Sve dok pločice stvaraju osjećaj vertikalnog pravca, vertikalne pločice mogu biti u bilo kojem obliku - sa ravnim rubovima ili pak sa vertikalnim valovitim  pločicama na slici ispod.

 

Vertikalni mozaik

Razmišljate  li o postavljanju mozaika vertikalnih pločica u svom domu? Mozaici i vertikalni rasporedi pločica su veoma kompatibilni. Sigurno nećete pogriješiti!

Dizajn u obliku dijamanta

 

Nema boljeg prijatelja od dijamanta, zar ne? To je ono što smo zamislili, a ova vertikalna kupatila sa pločicama inspirirani dijamantima to potvrđuju. Uostalom, pogledajte i sami!

 

Evo još nekih ideja koje će vas možda inspirirati u kompletnoj transformaciji vašeg doma. Nadamo se da ste uživali čitajući ovaj blog, i da su vam se rodile neke nove ideje, koje će vam pomoći pri dizajniranju vašeg prostora u budućnosti.


Ukoliko imate nekih pitanja ili nedoumica, naš tim vam je na raspolaganju, slobodno nam pišite na marketing@enmon.info