;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavaonice. Ukoliko nastavite korištenje prodavaonice, Vi prihvaćate uvijete korištenja. Više informacija

Održavanje keramičkih pločica

18. 02. 2021.

Kako održavati i čistite keramičke pločice

Keramičke pločice su izuzetno popularne u većini domova. Ugrađuju se kako bi se zaštitile površine, iz estetskih razloga ili se jednostavno želi lakše održavanje prostora. Mogu se razlikovati po vrsti, veličini, stilu, boji, cijeni ili po lakoći njihovog čišćenja. Upotrebljavaju li se za oblaganje podova, zidova, za unutrašnje ili vanjske površine, keramičke pločice se lako mogu održavati ukoliko slijedite neke osnovne procese za njihovo očuvanje.

Prvo čišćenje keramičkih pločica trebalo bi biti odmah nakon postavljanja fug mase – površina fugne se izravna, a višak se uklanja vlažnom krpom. Ukoliko želite temeljito čišćenje, to možete napraviti mješavinom tekućine za čišćenje i tople vode. Pritom se morate pridržavati uputstva koje je propisano uglavnom na samoj ambalaži sredstva za čišćenje.

Za svakodnevno održavanje pločice možete brisati vodom ili suhom krpom  i tako izbjeći ukorjenjenu i slojevitu prljavštinu, plijesan ili kamenac koji se skupljaju po površinama.

Kada primjetite da su fuge počele tamniti, možete napraviti rastvor za čišćenje od ¼ šalice nekog blažeg deterdženta i 10 litara vode, potom uzmete spužvu, natopiti ga ju u rastvor i očistite područja koja su obuhvaćena prljavštinom. Kada ih očistite, isperite vodom. Za jaču prljavštinu koju blagi deterdženti ne mogu očistiti, možete napraviti rastvor izbeljivača od klora i vode kako biste u potpunosti uklonili prljavštinu i vodite brigu da vam je prozor u prostoriji u kojoj čistite otvoren a na ruke prilikom čišćenja obavezno stavite gumene rukavice.

Za čišćenje keramičkih pločica nemojte upotrebljavati gruba abrazivna sredstva (sona kiselina, varikina...) jer ona mogu oštetiti površinu pločice. Osim ako je na ambalaži naznačeno da su namijenjena održavanju površina keramičkih pločica.

Ukoliko se ne pridržavate preporuka i savjeta za ugradnju i održavanje keramičkih pločica, snosite odgovornost ukoliko dođe do oštećenja zbog nepridržavanja.

Proizvode za čišćenje i održavanje kupaonice koje imamo u ponudi možete naći OVDE.

Image source: https://www.freepik.com


 

Uradi sam